top of page
תמונת הסופר/תTalia Nahom

האם איור דיגיטלי קל יותר מציור מסורתי?

עודכן: 31 בדצמ׳ 2020

בפוסט הזה אשתדל לנפץ את כל המיתוסים בנוגע לאיור דיגיטלי לעומת מסורתי. לאחרונה נשאלתי כמה פעמים שאלות תמוהות אך נפוצות, אני מביאה אותן כלשונן בלי לייפות:


האם איור דיגיטלי הוא רמאות למי שמתעצל להתמקצע בציור אקדמאי? האם איור מסורתי קשה יותר ולכן גם יותר רווחי? האם אלו תחומים מנוגדים? שאלת השאלות - מה טוב יותר ובמה כדאי לבחור (בתור מקצוע ובתור לקוח)?



אנסה לענות על כך דווקא מתוך נקודת מבט של ציור מסורתי בחומרים שונים. לצורך השוואה אדבר על צבעי מים לעומת צבעי שמן ומכאן נקיש כמה דברים לאיור ממוחשב.


צבעי מים



  1. נייד (בפרט הצבע הקשה) נגיש וקל לשימוש ללא צורך במדללים או בידע מקדים.

  2. עלות הציוד והתחזוקה השוטפת שלו זולה יחסית: הצבע, המכחול ומחברות לדפי הציור.

  3. אפשר ללמוד באופן עצמאי עם יתרון כמובן להדרכה ממורה מקצועי אך אין זה מעכב.

  4. כל יצירה היא מקורית ואין יכולת לזייף אותה, אפילו האומן שיצר את הציור אינו יכול ליצור ציור זהה לחלוטין בגלל אופי הצבע.

  5. בצבעי מים אין מקום לטעויות כלל. חובה לתכנן את הציור מהבהיר לכהה ואין יכולת לחזור לצבע בהיר ברגע שהנחנו צבע כהה (אלא באמצעות צבעי גואש או אקריליק שלא מצוי בציורי מים מקצועיים כלל). עיבוד מוגזם של הדף יקרע אותו. יכולת לתקן ציור בצבעי מים היא מזערית.

  6. בגלל שהמים הם חומר דק ושקוף השליטה בצבע בצורות ובמרקמים נחשבת לקשה ביותר.

  7. מדיום זה מתייבש מהר. מצד אחד מאד קשה לשלוט ככה על מרקמים ומעברי צבע. מצד שני לוקח לציור ולשכבות השונות זמן מועט להתייבש.


צבעי שמן



  1. מסורבל לשימוש ולניוד, הציוד כולל כן ציור, קנווס, ספטולות שפכטל (הן לצביעה והן לניקיון משטחי עבודה וטעויות בציור) שפורפרות צבע יקרות, מספר מדללים שהיחס ביניהם ישנה את הצבע לחלוטין. אין מקום לניסוי ותהיה - שימוש לא נכון ללא הדרכה מקצועית יניב אפס תוצאות.

  2. עלות הציוד והצבע עצמו יקרה מאד, בערך פי 7 מעלות הציוד לצבעי מים. קניית הציוד בלבד לא מספיקה כדי ליצור אפילו ציור פשוט ביותר, יש ללמוד ממקצוען שימוש נכון.

  3. החומרים מזיקים לסביבה ולאומן וכוללים גזים רעילים כמו כן קשה להתפטר מכתמים.

  4. ישנם צבעים שמתנהגים שונה מצבעים אחרים. תכונות מיוחדות אלו מצריכות שימוש ביותר צבע. למשל אולטראמרין כחול הוא צבע שמגיע לרמות שקיפות הכי גבוהות (בעוד אחרים נותרים אטומים גם לאחר דילול). סוגים שונים של צבע לבן מתיישנים אחרת וכו. מידע זה מצריך לימוד מקצועי ואינו אינטואיטיבי כלל. כמו כן קיימות טכניקות משיכות מכחול רבות ומסובכות יותר בצבעי שמן מאשר במים (כדי להגיע במים למשיכות אלו נצטרך לערב גומי ערבי שיתן נפח).

  5. ניתן לחזור ולתקן. המדיום הרבה יותר סלחני. משום שניתן לשחזר יצירות באופן קל ומדוייק יותר. ניתן לעבוד מכהה לבהיר (לא עובדים מבהיר לכהה) ובכל שלב לתקן צורות וצבעים. ניתן לשפשף שכבת צבע שהנחנו בטעות ולצבוע מחדש או לחכות שיתייבש ולצבוע מעל, אפילו על קנווס שכבר קיים עליו ציור מלא.

  6. מדיום זה מתייבש לאט מאד, לעיתים תוך שבוע או מספר שבועות ולעיתים צריך לחכות כמה חודשים. דבר זה נכון גם לגבי זמן המתנה בין השכבות השונות (אמנם לא לוקח חודשים אבל ארוך משמעותית לעומת צבעי מים).


כעת כשנוכחנו לראות שיש יתרונות וחסרונות לשני המדיומים האלו נשאלת השאלה: האם זו רמאות לצייר בצבעי שמן לעומת צבעי מים? הרי ניתן לחזור ולתקן את הציור כמעט עד בלי דיי בצבעי שמן. האם צבעי מים נחשבים רמאות לעומת צבעי שמן משום שהציוד וזמן ההתמחות קצרים יותר וניתן ללמוד עצמאית ולהגיע לתוצאה כלשהיא? כמובן שלא. אלו מדיומים שונים עם טכניקות התמחויות ויעודים נפרדים. ממש כך, גם העט הדיגיטלי הוא מכחול בעל חסרונות ויתרונות, אך גם הוא מצריך לימוד והתמחות. יצירות דיגטליות ומסורתיות בנות ימינו יכולות להגיע לאותם סכומים.



חשוב לציין שאיור ממוחשב נמצא ממש בכל מקום, על כל מוצר והוא חלק אינטגרלי מכל סוגי התעשיה והמדיה שאנחנו מכירים כיום. האם יש בו צדדים קלים יותר מציור אקדמאי מסורתי? ודאי. אבל יש גם צדדים קשים בהרבה. צייר שיודע להשתמש במדיום מים ושמן נחשב מבוקש יותר מצייר המתמחה רק באחד מהם ואינו יודע לבצע ציור בשני. כך גם באיור ממוחשב, צייר שיודע טכניקות מסורתיות יצליח יותר מצייר שלא בקי בהן. צייר שדבק רק בציור מסורתי בחומרים לרוב יתקשה להתפרנס מהאומנות שלו כיום אפילו אם מצייר ברמה בינלאומית. יש בזה מה שאין בזה. מי שיודע גם וגם - נפתחות בפניו יותר אפשרויות. אמנם אלו התמחויות נפרדות אבל קשורותאחת בשניה בהרבב מובנים.


מה היתרונות בעבודה דיגיטלית לעומת מסורתית ומה הקשיים? מה השוני המרכזי? מתי כדאי לעבור למאייר דיגיטלי ומתי עדיף צייר מסורתי?


איור דיגיטלי הוא כלי עם אפשרויות אינסופיות. העולם העסקי כפי שאנחנו מכירים אותו כיום מושתת על איור דיגיטלי. יש בתוכנות מחשב יכולות עריכה שאין בציור מסורתי. מי שרוצה להתפרנס מציור רצוי שיתקדם לדיגיטל.

הנה כמה יתרונות בדיגיטל:


  1. אפשרויות לתקן ולחזור על צעדינו, או ביטוי השגור בפי העם- Ctrl Z. הכפתור שבאמצעותו מבטלים פעולות וחוזרים בזמן, מה שלא ניתן לעשות בציור מסורתי שמתבצע על שכבה אחת, שברת שילמת.

  2. סרגלים ויכולות מדידה שהתוכנות מספקות מאפשרים למאייר לשרטט במדוייק אדריכלות וציור תעשייתי מורכב ומשוכלל שניתן לחתוך על פיהם מוצר, או אפילו להדפיסו במדפסת תלת מימד. התעשיה בנויה בין היתר על היכולות לתכנן מוצר מדוייק.

  3. לציור הדיגיטלי יש לו יכולות תעופה, דיבור, הליכה - או במילה אחת, הנפשה - אנימציה. ציור מסורתי לעולם לא יהיה אנימציה (אם כי ניתן לשלב אותו בתור רקע). אנימציה היא אחת מפריצות הדרך של המאה האחרונה והיא שינתה את פני העולם, גם בתחום זה לצייר עם רקע מסורתי יש יותר כלים להצליח.

  4. טווח הצבעים והערכים רחב ועשיר בהרבה באיור דיגיטלי (RGB) כי צבע ממוחשב עובד על הוספת אור (המסך מקרין אלינו אור בצבע המבוקש) בעוד שצבע מודפס או מצוייר על גבי קנווס (CMYK) עובד על הפחתה של אור (הפיגמנט שהנחנו על הדף בולע את כל קרני האור שאינן בצבע הפיגמנט אלינו חוזר רק אותו הצבע. המשמעות היא החסרה של אור ללא יכולת להוסיף בהירות. החלק הכי בהיר בציור יהיה הדף הלבן. לעומת אור המחשב מדובר בפער עצום). עובדה זו מספקת אפשרויות רבות שיש רק באיור ממוחשב. השלכה נוספת היא שערבוב הצבעים והיחסים ביניהם שונה באיור דיגיטלי לאיור מסורתי, מלבד הצבע החום שאינו קיים באמת במחשב כי לא קיים אור חום והמחשב אינו מסוגל להקרין אור כזה (אלא כתום שנראה לנו כחום במצבים מסויימים). ערבוב הצבעים בשיטה המסורתית לוקח זמן למידה ותרגול רב. בנוסף, לרוב הבהרה של פיגמנט באמצעות צבע לבן תפחית סטורציה ברמה משמעותית. באיור דיגיטלי ניתן לדגום בקלות את הצבע המבוקש ולשלוט בסטורציה בכל ערך.


5. המחשב מקנה יכולת להגדיל, לשנות, לערוך ולהעתיק את הציור בכמות בלתי מוגבלת (עובדה זו לעיתים מורידה מערך הציור הדיגיטלי שלמעשה אין לו גרסאת מקור וגרסאת עותק).

6. המחשבון מאפשר לנו לפתור נוסחאות מתמטיות מסובכות בלי להתעכב על כל חישוב, כמו כן המחשב מקל עלינו באמצעות מחשבונים וכלים. יחד עם זאת מאפשר לנו להגיע ליכולות הרבה יותר גדולות ממה שניתן להגיע בציור מסורתי בלבד. כלי העזר אינם מתכננים או יוצרים במקומינו, הם רק מספקים לנו אפשרויות להגיע ליעדים חדשים. באמצעות טלפון ניתן לערוך שיחה במרחקים גדולים לעומת שיחה טבעית פנים אל פנים בדרך ה'מסורתית'. מי מאיתנו יוותר על הטלפון שלו? או על שיחה פנים אל פנים? זה לא גורע, זה מסייע.

7. בתקשורת ובתעשיה נעשה שימוש נרחב בציור דיגיטלי בלבד אך כלל לא בציור מסורתי. זה לא אומר שאין איך להרוויח מציור מסורתי, אבל קשה יהיה להתפרנס מזה במשרה מלאה כי זה לא עונה על הצורך של השוק.

8. נגישות. ניתן לצייר דיגיטלית ממכשירים שונים כגון טאבלט, מחשב נייח, מחשב נייד ואפילו טלפון נייד. מדובר בזמינות של לחיצת כפתור (אם כי הרכישה של הלוח אינה זולה). לעומת הסרבול והלכלוך הכרוך בחומרים מסורתיים והעדר הנגישות כשצריך בכל פעם לפתוח שולחן וכן עם כל הציוד ולשמור שלא יתלכלך או - ילכלך.


קיימים עוד יתרונות רבים וכמו כן גם חסרונות. מניתי כאן מה שהכי רלוונטי בעיני. זה לא אומר שאיור דיגטלי טוב יותר מציור מסורתי. זה לא המסר שתכננתי להעביר. יש כאן מכחול נוסף (עט דיגיטלי) שמצריך למידה ותרגול אבל מאפשר עוד נישה באומנות שאי אפשר לבצע עם אף מכחול אחר. יחד עם זאת אני ממליצה בחום ללמוד ציור מסורתי בפני עצמו כי זה מקנה בסיס איתן לציורים וגם בדברים מסויימים אין תחליף לעבודה בחומר.


מאייר דיגיטלי שאינו 'קנאי' לתחום שלו ומסתכל גם מחוץ להתמחות שלמד יצליח להפיק תועלת ממגוון תחומים. מצילום, עיצוב, סופרות, אדריכלות, משחק וגם מציור מסורתי ניתן להגיע לאיכויות גבוהות בהרבה בציור. זה לא אומר להתמחות בכל המקצועות עלי אדמות, אבל בהחלט ללמוד מבעלי מקצוע אחרים בתחומים שנוגעים לנו. יחד עם זאת צריך לדעת שאיור דיגיטלי זה לא משחק ילדים, זה מצריך הכשרה מסודרת כדי להגיע לרמה מקצועית.


כאומן, אני מנסה להפיק את המיטב משני התחומים הכל כך שונים. כשאני מציירת בתוכנות דיגיטליות אני מתשמשת בטכניקות שמדמות ציור קלאסי. זה אומר למשל לא לצייר עם הצבע הסופי שרואים על פני השטח אלא לבנות את הצבעים אליהם מעוניינת להגיע בהדרגה כדי לקבל כמה גוונים ומראה של שכבות במקום צבע אחיד. בהדגמה זו אני מנסה להנות הן מהיכולות עריכה של המחשב והן מטכניקות צביעה פחות מקובלות בדגיטל. חשוב לי להדגיש שגם ציור דיגיטלי יכול לקחת זמן רב, הדגמה זו לקחה לי שלוש שעות וציור פורטרייט דיגיטלי לוקח לי שלושה ימים. יש טכניקות בהן ניתן ל'קצר תהליכים' אבל זו צורת העבודה שמוציאה ממני את המיטב. גם הלימון המצוייר בשמן לקח לי 3 שעות וגם פורטרייט שמן לוקח בין 3-6 שעות תלוי ברמה המורכבות של הנושא המצוייר ובטכניקה בה בחרנו לצייר (יש טכניקות שמצריכות יותר זמן ייבוש).



כאן המקום לציין את המקומות בהם קיבלתי הכשרה מקצועית, לתועלת המתלבטים אם להכנס לתחום ואיך. כמו כן גם מתוך הכרת הטוב על המסע שעברתי יחד עם המורים שלי לאומנות. אני למדתי איור דיגטלי במכללת פרוג במסלול של כשנה וחצי. הקורס היה מאד ממוקד עם טכניקות מתקדמות אך גם נחוצות לעבודה מול לקוחות. קיבלנו במהלך הלימודים נכסים מקצועיים רבים וכל מה שנדרש לציור בכל תוכנה דיגיטלית (מדובר בחומר רב). כמו כן נחשפנו לידע נרחב על ציור מקצועי - אך מבורר היטב כדי לשמור על רלוונטיות ולא להכביד בתיאוריה מיותרת. יצרתי קשרים מקצועיים חשובים ועברתי את המסע הכלל חשוב הזה בחברה טובה עם עידוד נמרץ מהמורים. ציור אקדמאי בחומרים שונים אני לומדת כחצי שנה אצל ציירת אקדמאית ברמה בינלאומית, ללא גוזמא כלל. מורה זו נצחה כבר בילדותה בתחרויות ארציות וכיום מוכרת את ציוריה במחירים בני 4 אפסים.


כמו-כן אני לומדת הנפשת דמויות במסלול של שנתיים שפתח לי אופקים חדשים בתחום האיור ועל כך אפרט בהמשך אי"ה.

לסיכום חשוב לי לומר שאם נכנתם בכשרון ציור, דעו שזו 'מתנת-על' מאת השם יתברך, תפקידו של הצייר היא לקלוט ולמסור פנימיות העניין שמצייר, ועד לאופן שגם זה שאינו צייר גם כן ירגיש הפנימיות שבדבר. אל תתפשרו או תתכחשו לכשרונות ולמתנות שלכם, קחו אותם בשתי ידיים. מה שנראה לכם כחסרון לעיתים לזולת זה יתרון ומעלה. יחד עם זאת, אל תהייו מרוצים מהמצב הנוכחי, נפלא ככל שיהיה ביחס לזולת. שכללו את הכישורים והיכולות עד שתהיו האמנים הכי טובים שאתם יכולים להיות.





166 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page